Blog

Przyprawy wspomagające odchudzanie

by in Blog 27 stycznia, 2022

Okazuje, że nie jedynie typ spożywanego dania może być efektywną pomocą w pozbyciu się paru kilogramów, ale także zioła, których użyjemy. Nie jedynie dodają konkretnego smaku potrawie, ale są naszymi pomocnikami w bitwie z dodatkowymi centymetrami. Dzięki nim można jeść więcej, zrzucając wagę! O których przyprawach mowa?

Cynamon

Korzenny oraz rozgrzewający cynamon stymuluje do pracy enzymy, które uczestniczą w trawieniu węglowodanów. Oprócz tego cynamon stabilizuje ilość glukozy w krwioobiegu. To jedna z najskuteczniejszych przypraw na redukcję wagi, wobec tego musi pojawić się w jadłospis dowolnej odchudzającej się osoby. Specjaliści radzą, by każdego dnia spożywać ok. łyżeczkę cynamonu. Możesz nim posypywać muesli, owsiankę, świeże owoce oraz podawać go do małej czarnej i herbaty. A może wypróbujesz cynamonowy napój wyszczuplający? Należy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 małą łyżkę miodu rozpuścić w ½ kubka ciepłej wody oraz spożywać każdego dnia bezpośrednio przed śniadaniem. 

Pieprz czarny

Pieprz czarny to fudamentalna przyprawa w dowolnej kuchni. Jeżeli dotąd używałaś go z rozwagą, obecnie masz powód, by dosypywać dużo więcej pieprzu do własnych pokarmów. Piperyna zawarta w takiej przyprawie od lat znana jest jako panaceum na dolegliwości metaboliczne. Okazuje się mimo wszystko, że pomaga także spalać tkankę tłuszczową. Najrozsądniej używać świeżo zmielonego pieprzu oraz posypywać nim dania już po obróbce termicznej – w ten sposób, nie straci własnych cech, które giną w wysokiej temperaturze.

Kurkuma

Najnowsze analizy wskazują, że kurkuma to królowa wśród ziół. Przejawia dużo korzyści dla kondycji, bo działa przeciwzapalnie i okazuje się kopalnią przeciwutleniaczy. Kurkuma pozwala spalać tkankę tłuszczową i neutralizuje niebezpieczeństwo cukrzycy typu 2. To klasyczna przyprawa kuchni indyjskiej, którą zaleca się dorzucić do pokarmów. Świetnie komponuje się z ryżem, warzywami oraz mięsem. 

Leave a Reply